Architect in Groningen – de vennoten aan het woord

Architect in Groningen

Architect in Groningen zijn is een groot voorrecht. Groningen is in Noord-Nederland het centrum van economische, culturele en bestuurlijke activiteit. Groningen biedt ruimte aan opdrachtgevers met ambitie. Daarmee biedt de stad een uitstekend klimaat voor een bedrijf als Sax Architecten. Groningen staat open voor creativiteit en vernieuwing. De stad heeft een uitgebreid netwerk van voorzieningen en activiteiten, met alle geneugten die de werk- en leefomstandigheden zo aangenaam maken – terrassen voor een zomerse avond, een historisch stadsbeeld als decor, de straten en café’s gevuld door een brede schakering van mensen van alle leeftijden en allerlei herkomst. Als architect in Groningen werken in een authentiek, sfeervol pand aan de rand van de binnenstad, dichtbij uitvalswegen en openbaar vervoer. Kortom, als architectuur gaat over mensen en de omgeving waarin zij zich kunnen ontplooien, wat is voor een architect dan een betere omgeving dan een stad als Groningen?

 

Reinier Gerritsma, architect in Groningen

Als vijftienjarig jochie, jongste leerling in de vierde klas gymnasium, word je opeens voor de keus gesteld welk vakkenpakket het beste bij je past – oftewel voor de levensvraag wat je ambities zijn voor de rest van je bestaan. Een onmogelijke opgave om je daarvan een trefzeker beeld te vormen, simpelweg omdat je daarvoor volstrekt het overzicht mist. Mijn wereld bestond uit lezen, veel lezen, muziek, geschiedenis en fantasieën over hoe je je eigen wereld vorm zou kunnen geven – je kamer, je huis, je omgeving. Als iemand je dan vertelt dat je daar je vak van kunt maken en je leven mee kunt vullen, is je fascinatie gewekt: ik word ‘architect’, ontwerper, schepper van werelden. En ook al bleek het beeld dat ik van dat vak had verre van accuraat, die fascinatie is gebleven, tot aan de dag van vandaag.

Het ontstaansproces van een gebouw is steeds opnieuw een boeiend samenspel tussen mensen, die via actie en reactie een resultaat proberen te bereiken. Precies die dynamiek en de veelzijdigheid van dat proces maakt ons vak boeiend en inspirerend – en als het gebouw uiteindelijk dat plezier weerspiegelt, is het project geslaagd.

Peter Bos, interieur architect in Groningen

Ik ben al sinds mijn kindertijd gefascineerd door de omgeving en de ruimte waarin ik me bevind. Lego was mijn favoriete speelgoed. Het scheppen van ruimtelijke bouwsels legde de basis voor mijn bestaan als architect. Ik zag en zie de mogelijkheden, ik zie met welke – soms kleine, soms grotere ingrepen – een ruimte beter gaat functioneren voor de gebruikers ervan. Dus werd ik interieur architect. Groningen is voor mij een stad waar uitersten bij elkaar komen. Ik vind het heerlijk om in de stad te werken en net zo heerlijk om er na een fijne werkdag weer uit te fietsen, naar de rust van het platteland waar ik woon.

Ik heb plezier in mijn werk. Ik mag me, net als in mijn kindertijd, bezig houden met het dromen over de vormgeving van ruimtes, met het creatief reageren op de omgeving. In gesprekken met opdrachtgevers merk ik dat zij die omgeving ook van wezenlijk belang vinden. Als architect in Groningen ervaar ik de stad als een inspiratiebron.

Steven Schaalma, projectleider

Ik was al vanaf de kleuterschool dol op tekenen. Ook op het voortgezet onderwijs was tekenen mijn favoriete vak. Na de HTS liep ik stage bij de voorloper van Sax Architecten, het toenmalige Artès Architecten. Na mijn stageperiode kreeg ik een baan aangeboden als tekenaar. Na een aantal jaren ging het bureau over op tekenen met de computer en verloor ik al snel mijn plezier in het tekenen. Met de hand kon ik meer van mijn talent in de tekening kwijt. Het was voor mij een impuls om door te groeien naar de functie van projectleider en bestekschrijver. Uiteindelijk ben ik vennoot geworden.

Het leuke aan mijn werk is dat ik ’s ochtends nooit weet hoe de dag gaat verlopen. Ik kom ook overal en die vrijheid vind ik erg fijn. De ene dag zit ik bij een bank, waar het gaat over geldverwerkende apparatuur en beveiliging, de dag erna bij mensen thuis aan de keukentafel omdat hun huis gerenoveerd gaat worden. Of bij het UMCG, waar het gaat over MRI-scanners. Afwisselend en spannend, en altijd met mensen. Dan ben ik op mijn best.